Hoppa till sidans innehåll

Skjutstilar


 
-Klassiskt 

 

Klassisk stil

Klassiskt skytte är den vanligaste klassen man börjar med som ny bågskytt - det skjuts med en båge som kallas recurve, utan hjälp av t.ex sikten och stabilisatorer.
Bågen finns både i metall och trä - träbågarna är lite billigare, och används främst av nya skyttar, medan tävlingsskyttar brukar att ha bågar av metall.
Det här är en stor klass bland ungdomarna, då många börjar skjuta i denna klass innan de hittar till andra stilar och bågar.

 

-Fristil

 

Fristil
Fristil, eller olympiskt skytte, skjuts med samma bågar som klassiskt skytte, men man har stabilisatorer och sikten samt en del andra hjälpmedel, för att öka precisionen i sitt skytte.
Detta är, som namnet olympiskt skytte antyder, den enda formen av bågskytte man tävlar under olympiska mästerskap.
Konkurrensen i denna klass anses vara tung, då man finner de flesta framstående skyttarna här.

 

 

-Compound

 

Compound
Detta är en relativt ung bågtyp - compounden. Med hjälp av block och taljor, mer eller mindre, så har man minskat belastningen man utsätts för vid fullt uppdrag, och ökat precisionen - samt satt på sikten, stabilisatorer och några andra hjälpmedel, för att öka precisionen ytterligare.
Trots att tävlingsformen bara har funnits i Sverige sedan mitten på 80-talet, är det idag den förmodligen största disciplinen, om man ser till utövarnas antal, men även klass med hög konkurrens, både sett till antal skyttar och poängen de presterar.
Detta är nog den mest materialinriktade disciplinen.

 

 

-Långbåge

 

Långbåge
Detta är den mer "primitiva" formen av bågskytte - här använder man i stort sett samma bågar som under medeltiden, utan några större förändringar, utan sikten eller liknande.
Denna form är mycket mer instinktiv än de andra formerna - då man inte har en skjutskala eller liknande att utgå ifrån, så skjuter man oftast bara på känn, vilket i många fall leder till en lägre träffsäkerhet - men trots det har vi en mängd mycket duktiga långbågsskyttar, som ofta skjuter poängmässigt jämt med t.ex klassiska skyttar. 



Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:19 Skribent: Lennart Alvarsson


Besök oss gärna på Facebook

 

_________________

_______________

________

Bågskyttebutiken på nätet.

Bågskytteaffären

med service och kunnande.

_____________________________

Huvudsponsorer



 



Stenentreprenad

   Halland AB
__________________________

Sponsorer 

XL Byggcenter

 

 

____________________________

_______________________

_______________

Vill ni vara med och sponsra vår

verksamhet. Läs här!

Postadress:
Varbergs BSK - Bågskytte
Lennart Pettersson, Hästhagavägen 24
43252 Varberg

Kontakt:
Tel: +46703182287
E-post: varbergbsk@outlook.c...

Se all info